Mit jelent a karbantartás és miért szükséges annak rendszeres elvégeztetése?

A hosszú távú megbízható működés és a kiemelkedően jó hatásfok záloga a rendszeresen karbantartott gázkészülék.
A gázazán üzemelése során az alkatrészek kophatnak, koszolódhatnak. A biztonságos és gazdaságos üzemeltetéshez a gyártó javaslata a gázkazán évenkénti karbantartatása, a jótállástól függetlenül.

Kevesen tudják: A magyarországi törvények és jogszabályok értelmében minden gázkészüléket a gyártó által előírt gyakorisággal (jelen esetben évente!) el kell végeztetni! A jótállási időn belül ezt csak a gyártó által felhatalmazott szakszerviz végezheti el.

A jótállási időn kívül bármelyik gázkészülék szerviz végezhet karbantartást, de a rendszeres oktatásoknak köszönhetően az Immergas gázkészülékekkel kapcsolatosan az általunk feljogosított, szerződött partnereink lesznek azok, akik mindig gyári alkatrészekkel a legjobb tudással tudják majd elvégezni a munkát. 
Ezért javasoljuk, hogy a jótállási idő eltelte után is az Immergas szerződött Márkaszervizesével végeztesse el a karbantartást: válasszon az Önhöz közel található szervizpartnereink közül a térképes Szervizpartner hálózatunkból.

A karbantartás során a szakszerviz:

   1. Egyeztet a Felhasználóval vagy Üzembentartóval az elmúlt év üzemeltetési tapasztalatairól

   2. Elvégzi az adott típusnak megfelelő tisztítási feladatokat (tűztér, ventilátor, égő, szűrő, kondenzátum szifon);

   3. Ellenőrzi és szükség szerint beállítja a gázkészülék biztonsági berendezéseit

       Ellenőrzi többek között a tágulási tartály vagy tartályok állapotát, nyomását;

   4. Ha szükséges, cseréli a kopó / fogyó alkatrészeket (tömítések, elektródák, anód, szigetelések);

   5. Beállítja és beszabályozza a készüléket a rendszer és a Felhasználó igényei alapján és a beállítások helyességét műszeres vizsgálattal ellenőrzi

   6. Karbantartási jegyzőkönyvet készít az aktuális állapotról

   7. Felhívja a figyelmet az esetleges újonnan fellelt hiányosságokra vagy ha szükséges javaslatokat tesz a gázkészülék élettartamával kapcsolatosan elvégzendő feladatokra

       A karbantartás alapvetően csak a gázkészülék pillanatnyi működőképességét hivatott helyreállítani és ellenőrizni, a szakszerviznek nem feladata a csatlakoztatott fűtési- és használati melegvíz rendszer megfelelőségének vagy pillanatnyi állapotának ellenőrzése.

   8. Az elvégzett munkáról számlát állít ki

      ...mert a karbantartás térítés ellenében történik. Előzetes egyeztetés és árajánlat alapján előfordulhat, hogy a cserélt kopó / fogyó alkatrészek is kiszámlázásra kerülnek, ha azokat a karbantartás alapdíja nem tartalmazza.

 

A fentieket tekintve egy szakszerű, alapos karbantartás még a legegyszerűbb gázkészülék esetében is minimum 1 órát vesz igénybe, de gyakran eléri a 1,5-2 órát is (a működés során felgyülemlett szennyeződések mértékétől, mennyiségétől, illetve azok tisztíthatóságától függően).

A szakszerű karbantartásnak köszönhetően a gázkazán a legjobb hatásfokon tud majd üzemelni a következő egy évben is.

Karbantartás nélkül a gázkészülékek hatásfoka folyamatosan csökken, ami az üzemeltetési költségek növekedésével jár.

A szakszerű karbantartással, a hatásfok folyamatosan gyári értéken tartásával a karbantartás díjának jelentős része megtakarításként realizálható.

 

Oldal tetejére